Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

#studentenvoer

“Een goede voorbereiding is het halve werk.” Zo ook bij het solliciteren: jezelf verdiepen in een bedrijf, een sollicitatiebrief de deur uit, afwachten en vervolgens daadwerkelijk een sollicitatiegesprek voeren. Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Tips om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek

Stippel je route goed uit
Allereerst is het belangrijk dat je wat praktische voorbereidingen treft: wat trek ik aan? Hoe laat moet ik vertrekken? Waar kan ik parkeren? Hoe ver is het lopen vanaf het trein-, tram- of busstation? Allemaal vragen die belangrijk zijn om van tevoren goed over na te denken. Wacht niet tot het allerlaatste moment om dit allemaal uit te zoeken, maar zorg dat je eventuele problemen voor bent. Een goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek verhoogt namelijk de kans op een positieve eerste indruk. En iedereen weet: “You never get a second chance to make a first impression”.

Scan het bedrijf en de functie
Nadat je hebt uitgestippeld hoe je op locatie komt, kun je je alvast wat inlezen in het bedrijf. Zorg dat je op de hoogte bent van wat het bedrijf doet, welke ontwikkelingen er onlangs hebben plaatsgevonden en wat hun grootste prestaties zijn en wie de concurrenten zijn. Zet ook voor jezelf op een rijtje wat jou nou zo aanspreekt aan het bedrijf of de branche, zodat je dat goed kunt onderbouwen als ernaar gevraagd wordt. Nadat je je hebt verdiept in het bedrijf, is het goed om je nog even kort voor te bereiden op de functie, zodat je ook daar weer vragen over kunt stellen in het gesprek.



Doe research op LinkedIn
De volgende stap is zorgen dat je LinkedIn profiel representatief en up to date is. Kijk vooraf ook meteen of je het LinkedIn profiel van je gesprekspartner kunt vinden. Op die manier weet je precies wat zijn/haar functie is, kun je dit weer in het gesprek benoemen en heb je alvast een gezicht bij degene met wie je in gesprek gaat. Natuurlijk is het ook een goede manier om alvast op zoek te gaan naar raakvlakken die sneller voor een klik zorgen.



Bedenk jouw eigen ‘WHY’
Minstens zo belangrijk als op tijd komen, je verdiepen in het bedrijf en je LinkedIn profiel op orde hebben, is dat je jezelf kunt verkopen en een goed verhaal hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je wat over jezelf kunt vertellen als ernaar gevraagd wordt en kunt toelichten waarom je nou juist bij dit bedrijf wilt werken. Wat zijn je sterke punten? En wat zijn daarentegen je minder sterke punten? Een vraag die je gegarandeerd kunt verwachten. Ook gelijk handig om te bedenken op welke manier je je sterke skills kunt inzetten binnen het bedrijf en hoe je minder sterke punten een belemmering kunnen vormen.



sollicitatiegesprek



DON’TS
Door al deze voorbereidingen te treffen, kan het bijna niet meer fout gaan tijdens het sollicitatiegesprek. Natuurlijk zijn er altijd nog een paar kleine dingen die het verschil kunnen maken. Hieronder nog een kort lijstje met dingen die je absoluut moet zien te voorkomen tijdens het eerste gesprek.

Kortom: wees jezelf, bereid je goed voor, verdiep je in het bedrijf, de functie én je gesprekspartner en jouw sollicitatiegesprek moet helemaal goed komen!
"You never get a second chance to make a first impression"
Solliciteren
Sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog
Meet Just: Sales Promotor Den Haag

Just is een jaar geleden begonnen bij People Marketing als Sales Promotor in Den Haag, waar hij zich inzet voor verschillende goede doelen..

Bekijk blog