Hoe overleef je het eerste studiejaar?

#studentenvoer

Ben jij net begonnen aan het eerste jaar van een nieuwe studie? Grote kans dat er dan een hoop op je af is gekomen in de afgelopen weken. Zet je schrap, want er komt nóg meer aan. Een nieuwe stad, nieuwe school, nieuwe mensen, veel kosten, weinig slaap en misschien ook wel een hele nieuwe levensstijl: het studentenleven kan nogal hectisch zijn. Feestjes zijn leuk, maar genoeg geld aan het eind van de maand en studiepunten zijn nét iets leuker! Lees hier hoe je alle ballen hoog kunt houden en jij je eerste studiejaar overleeft.

Bouw een eigen netwerk op

Waar de een gaat studeren in de stad waar hij is opgegroeid, zijn er ontzettend veel studenten die voor hun studie in een nieuwe, vaak nog onbekende, stad gaan wonen. Het leukst is natuurlijk om nieuwe mensen te leren kennen en langzamerhand een eigen netwerk op te bouwen, zodat de stad ook echt als thuis gaat voelen. Nieuwe mensen leer je natuurlijk kennen op je studie of in huis, als je op kamers gaat, maar kun je ook leren kennen door je aan te sluiten bij een studentenvereniging, sportclub, bijbaan: noem het maar op. Kijk welke manier voor jou het fijnst is en natuurlijk bij welke mensen je je het fijnst voelt.

Besteed je geld slim

“Nobody said it was easy…” Een welbekende regel uit een songtekst waar veel studenten zich aan kunnen relateren op het moment dat je ze vraagt naar geld. Laten we eerlijk zijn, het studentenleven is over het algemeen geen vetpot en vaak een kwestie van eindjes aan elkaar knopen. Mits je het slim aanpakt natuurlijk, want er zijn een hoop hacks om geld te besparen. Voor studenten die op kamers wonen met anderen geldt: gedeelde smart is halve smart. Zorg dat je dagelijkse kosten zoveel mogelijk verdeelt onder alle huisgenoten. Doe bijvoorbeeld samen boodschappen, kook en eet samen en draag met z’n allen zorg voor alles dat in huis nodig is.

Het voordeel van student zijn, is dat je recht hebt op studentenkorting. Het kan je aardig wat geld schelen en je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen behalve je studentenpas vertonen. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om prioriteiten te stellen in je uitgaven. Natuurlijk is tien bier op donderdagnacht lekker, maar nog belangrijker is dat je jezelf elke dag in je dagelijkse behoeften kunt voorzien!Download deze 10 studentenapps

Het mooie van student zijn anno 2019 is dat er voor alles wel een app te bedenken is die jou het studentenleven nét iets makkelijker maken. Hulp met studeren? Inspiratie voor een maaltijd? Kortingen? De tien onderstaande apps gaan jou ongetwijfeld helpen je studiejaar te overleven:

 • Wie Betaalt Wat

  Hierin kun je precies bijhouden wie wat waaraan uitgeeft. Ideaal als je geregeld met elkaar samen eet en de kosten wel eerlijk met elkaar wilt verdelen. Eind van de maand verrekenen, tikkies versturen en nooit meer gedoe over geld.

 • Knaek

  De app is speciaal voor studenten gemaakt en is vergelijkbaar met een studentenkortingskaart. Je betaalt eenmalig 15 euro, waarna je iedere dag kunt profiteren van verschillende kortingen bij deelnemende bedrijven.

 • Dropbox

  Ideaal om bestanden te bewaren voor jezelf of om te delen met studiegenoten als je in een projectgroep werkt. De app kun je ook weer synchroniseren met je laptop, waardoor bestanden makkelijk over en weer gestuurd kunnen worden.

 • Alarmy

  Alarmy is de meest irritante wekker ooit, maar hij werkt wel. Je kiest een plek waar je het alarm af wilt zetten, bijvoorbeeld de badkamer, en wanneer het alarm afgaat moet je naar de gekozen plek gaan en daar een foto maken om het alarm stop te zetten.

 • STUDIS

  Met de STUDIS app kun je bedrijven opzoeken met hun aanbiedingen. Via een link in de app brengt je navigatie je erheen. Je kunt in de buurt zoeken of in steden en je kunt filteren op categorie, ideaal!

 • OurHome

  Ideaal om een verdeling te maken in huishoudelijke taken, waardoor alle huisgenoten aan het werk worden gezet. Per afgeronde taak zijn er punten te verdienen, dus laat de challenges maar beginnen.

 • Appie

  Studenten die inspiratie willen opdoen voor avondmaaltijden, kunnen goed terecht in de app van Albert Heijn. In de app vind je kookvideo’s die precies uitleggen hoe je bepaalde maaltijden bereidt en kom je terecht in een ongelooflijk groot aanbod aan makkelijke maaltijden.

 • Forest

  Vind je het moeilijk om tijdens het studeren van social media af te blijven? Dan is Forest wellicht iets voor jou! In de app plant je een zaadje en dat zaadje gaat zich ontwikkelen tot een boom. Verlaat jij de app om op social media te kijken? Dan gaat je boom dood en dat wil je natuurlijk voorkomen.

 • Splitt

  Ga je met een groep vrienden lekker naar het terras of een avondje de stad in? Dan kan de Splitt app niet ontbreken. Met deze app maak je met al je vrienden een gezamenlijke rekening aan waarmee je bij aangesloten horeca kunt betalen en voorgeschoten bedragen kunt toevoegen. Een soort digitale geldpot.

 • Moet Ik Rennen?

  Dit is een app waarin je je reistraject invoert en de app berekent vervolgens hoeveel tijd je hebt om je aansluiting te halen en of je moet rennen. Zo kun je nooit meer een overstap missen!

Studenten_tips_appZoek een (studiegerelateerde) bijbaan

Om op een slimme manier geld uit te geven, moet er natuurlijk ook geld verdiend worden. En hoewel studeren vaak erg druk kan zijn, is het vaak goed te combineren met een flexibele bijbaan. Idealiter is dit een studiegerelateerde baan, maar het belangrijkst is natuurlijk dat je een flexibel rooster hebt, je lekker verdient en je studie er niet onder gaat lijden. Daarnaast is een bijbaan ook ideaal om weer nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Zo blijf je dus genieten van het studentenleven, maar dan met een extra centje op zak. Interesse in een baan waar je jezelf flexibel kunt inplannen, je lekker verdient en waar je werkt met leeftijdsgenoten? Check de vacature van Sales Promotor en wie weet zien wij je snel!

"Feestjes zijn leuk, maar genoeg geld aan het eind van de maand en studiepunten nét iets leuker"
Studenten apps
Tips voor studenten
Studie_nieuw_app
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Sollicitatiegesprek
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Bekijk blog
Meet Anouk: Accountmanager

Onze Accountmanager Anouk zet zich al meer dan drie jaar elke dag in voor de groei van de organisatie en de relaties met onze klanten.

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Meet Fleur: Sales Promotor Nijmegen

Fleur is een jaar geleden begonnen bij People Marketing als Sales Promotor en werkt in de nieuwe vestiging in Nijmegen. Vanuit hier...

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog
Meet Just: Sales Promotor Den Haag

Just is een jaar geleden begonnen bij People Marketing als Sales Promotor in Den Haag, waar hij zich inzet voor verschillende goede doelen..

Bekijk blog
Hotspots
10 x de leukste studenten hotspots in Den Haag

Benieuwd naar de tofste hotspots in Den Haag om je studententijd te slijten? Ga mee op ontdekkingstour met Gaby en laat je verrassen!

Bekijk blog
Meet Raoul: Recruitment Captain Amsterdam & Utrecht

Raoul is Recruitment Captain bij People Marketing voor de vestigingen Amsterdam en Utrecht, waar hij zorgt voor een goede instroom van...

Bekijk blog
Meet Danny: Team Manager Amsterdam

Danny volgt het Commercieel Management Traineeship en is verantwoordelijk voor de vestiging in Amsterdam. Lees hier zijn blog!

Bekijk blog