Hoe overleef je het eerste studiejaar?

#studentenvoer

Ben jij net begonnen aan het eerste jaar van een nieuwe studie? Grote kans dat er dan een hoop op je af is gekomen in de afgelopen weken. Zet je schrap, want er komt nóg meer aan. Een nieuwe stad, nieuwe school, nieuwe mensen, veel kosten, weinig slaap en misschien ook wel een hele nieuwe levensstijl: het studentenleven kan nogal hectisch zijn. Feestjes zijn leuk, maar genoeg geld aan het eind van de maand en studiepunten zijn nét iets leuker! Lees hier hoe je alle ballen hoog kunt houden en jij je eerste studiejaar overleeft.

Bouw een eigen netwerk op

Waar de een gaat studeren in de stad waar hij is opgegroeid, zijn er ontzettend veel studenten die voor hun studie in een nieuwe, vaak nog onbekende, stad gaan wonen. Het leukst is natuurlijk om nieuwe mensen te leren kennen en langzamerhand een eigen netwerk op te bouwen, zodat de stad ook echt als thuis gaat voelen. Nieuwe mensen leer je natuurlijk kennen op je studie of in huis, als je op kamers gaat, maar kun je ook leren kennen door je aan te sluiten bij een studentenvereniging, sportclub, bijbaan: noem het maar op. Kijk welke manier voor jou het fijnst is en natuurlijk bij welke mensen je je het fijnst voelt.

Besteed je geld slim

“Nobody said it was easy…” Een welbekende regel uit een songtekst waar veel studenten zich aan kunnen relateren op het moment dat je ze vraagt naar geld. Laten we eerlijk zijn, het studentenleven is over het algemeen geen vetpot en vaak een kwestie van eindjes aan elkaar knopen. Mits je het slim aanpakt natuurlijk, want er zijn een hoop hacks om geld te besparen. Voor studenten die op kamers wonen met anderen geldt: gedeelde smart is halve smart. Zorg dat je dagelijkse kosten zoveel mogelijk verdeelt onder alle huisgenoten. Doe bijvoorbeeld samen boodschappen, kook en eet samen en draag met z’n allen zorg voor alles dat in huis nodig is.

Het voordeel van student zijn, is dat je recht hebt op studentenkorting. Het kan je aardig wat geld schelen en je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen behalve je studentenpas vertonen. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om prioriteiten te stellen in je uitgaven. Natuurlijk is tien bier op donderdagnacht lekker, maar nog belangrijker is dat je jezelf elke dag in je dagelijkse behoeften kunt voorzien!Download deze 10 studentenapps

Het mooie van student zijn anno 2019 is dat er voor alles wel een app te bedenken is die jou het studentenleven nét iets makkelijker maken. Hulp met studeren? Inspiratie voor een maaltijd? Kortingen? De tien onderstaande apps gaan jou ongetwijfeld helpen je studiejaar te overleven:

Studenten_tips_app

Zoek een (studiegerelateerde) bijbaan
Om op een slimme manier geld uit te geven, moet er natuurlijk ook geld verdiend worden. En hoewel studeren vaak erg druk kan zijn, is het vaak goed te combineren met een flexibele bijbaan. Idealiter is dit een studiegerelateerde baan, maar het belangrijkst is natuurlijk dat je een flexibel rooster hebt, je lekker verdient en je studie er niet onder gaat lijden. Daarnaast is een bijbaan ook ideaal om weer nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Zo blijf je dus genieten van het studentenleven, maar dan met een extra centje op zak. Interesse in een baan waar je jezelf flexibel kunt inplannen, je lekker verdient en waar je werkt met leeftijdsgenoten? Check de vacature van Sales Promotor en wie weet zien wij je snel!
"Feestjes zijn leuk, maar genoeg geld aan het eind van de maand en studiepunten nét iets leuker"
Studenten apps
Tips voor studenten
Studie_nieuw_app
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Sollicitatiegesprek
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog