De voordelen van een tussenjaar

#grensverleggend #groei #studentenvoer

‘’Wat ga jij na je examens doen?’’ Een vraag die vrijwel alle eindexamenstudenten voorbij horen komen en waarop men eigenlijk altijd wel een uitgestippeld plan als antwoord verwacht. Waar sommige jongeren al van kleins af aan precies weten welke studie ze willen gaan doen en waar ze uiteindelijk naartoe willen, is dit voor anderen nog een groot vraagteken. En dat is helemaal niet erg! Een tussenjaar is hiervoor de ideale oplossing en heeft veel voordelen. Het is een jaar waarin je kunt nadenken over wat je nu precies wilt, jezelf leert kennen, even lekker op reis kan óf alvast wat waardevolle werkervaring kunt gaan opdoen. Er zijn genoeg opties om je tussenjaar op een effectieve manier in te vullen, dus je hoeft zeker niet een heel jaar stil te zitten. Sterker nog: misschien wordt dit wel jouw allertofste en drukste jaar ooit!

TUSSENJAAR IN HET BUITENLAND

Nieuwe mensen, nieuwe ervaringen en een nieuwe taal: allemaal voordelen die komen kijken bij een reis naar het buitenland tijdens je tussenjaar. Het is natuurlijk wel even iets anders dan een vakantie naar Spanje of Griekenland. Tijdens een langdurige reis word je namelijk uitgedaagd om eens even buiten je veilige comfortzone te treden. Of je nu helemaal alleen de wereld gaat verkennen of het samen met een vriend(in) doet: het blijft super spannend! Zo heb je voor het eerst niet je ouders, familie en vaste vriendengroep om op terug te vallen en zul je alles opnieuw moeten leren kennen, maar gelukkig went alles. Misschien wel zo erg dat je niet eens meer terug wilt naar ons koude kikkerlandje.

WERKEN EN CASHEN

Natuurlijk is het helemaal geen straf om in Nederland te blijven. Ook hier kun je het maximale uit je tussenjaar halen, door bijvoorbeeld alvast werkervaring op te doen. Als starter ligt de wereld aan je voeten en heb je super toffe studentenbanen voor het uitkiezen. Een studentenbaan betekent naast hard werken ook vooral lekker verdienen, veel verantwoordelijkheden en uiteraard ook weer veel nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast biedt een werkplek je de kans om jezelf te ontwikkelen, door te groeien en er achter te komen wat nu precies je ambities zijn.

Tussenjaar voordeel

VRIJWILLIGERSWERK

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om je te oriënteren op de toekomst. Naast het feit dat je jezelf ontwikkelt, is het natuurlijk een unieke ervaring waarbij je ook eens de tijd hebt om je in te zetten voor een ander. Of je nu naar Ghana gaat om de plaatselijke bevolking te hulp te schieten of eens binnenloopt bij een verzorgingshuis om de hoek: de mogelijkheden zijn enorm. Er zijn veel organisaties te vinden die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar een juiste plek om voor een langere tijd vrijwilligerswerk uit te oefenen en je daarbij kunnen helpen.

KLAARSTOMEN VOOR DE TOEKOMST Al met al is de juiste studie kiezen misschien nog wel moeilijker dan je eindexamens maken. Waar je ook voor kiest, maak er een jaar van waar je in ieder geval iets uithaalt en later met veel plezier op terugkijkt. Er zijn geen regels over de manier waarop je je tussenjaar zou moeten invullen, maar het biedt je wel de kans om goed na te denken over de manier waarop je de daaropvolgende jaren wilt invullen. Of het nu op educatief, sociaal of financieel gebied is: de kansen liggen voor het oprapen, dus pak ze!
"Kiezen is een groeiproces."
Sales_Promotor
Tussenjaar_eindexamens
Eindexamens 2019
Wil jij je tussenjaar maximaal benutten, door waardevolle werkervaring en vaardigheden op te doen voor je CV, of door te sparen voor een wereldreis? Meld je aan als Sales Promotor en werk aan je toekomst!
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Sollicitatiegesprek
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog