Wát een mooie ervaring was dit weer, een fieldtrip samen met onze klant SOS Kinderdorpen. SOS kinderdorpen zet zich in voor kinderen zonder familie en veilige thuisbasis. Door het creëren van een kinderdorp en door het versterken van families, geven zij kinderen weer kans op ontwikkeling.
De fieldtrips vinden plaats zodat de ambassadeurs van SOS, onze Sales Promotors, met eigen ogen kunnen zien hoe het geld wordt besteed waar zij zich elke dag hard voor inzetten. Ook kunnen zij zien welke resultaten daarmee worden geboekt en welk verschil er wordt gemaakt in het leven van de kinderen! Wij vroegen onze Captains om een verslag te maken van de fieldtrip en hun ervaringen.
Een liefdevol en veilig thuis voor ieder kind
Dit jaar was de bestemming Macedonië, waar zich in de hoofdstad Skopje een SOS Kinderdorp bevindt. In een SOS kinderdorp kunnen kinderen zonder ouders of veilig thuis opgroeien in een nieuwe omgeving en familie. De kinderen in het SOS kinderdorp hebben vaak een lange weg achter de rug waar geweld, criminaliteit, armoede en alcoholisme een rol speelden. Team Captain Sadaf Naisas en Junior Captain Norit Issak kregen de kans om een bezoekje te brengen aan het kinderdorp in de Macedonische hoofdstad Skopje.
Sadaf: ‘’Om eens met mijn eigen ogen te zien wat SOS nu eigenlijk doet en waar wij als Sales Promotors nu eigenlijk voor werven, heb ik volmondig ja gezegd tegen de kans om een bezoekje te brengen aan een van de kinderdorpen. En geloof mij, ik heb zeer zeker met eigen ogen gezien wat SOS Kinderdorpen doet! Het was een ontzettend heftige en tegelijkertijd leerzame ervaring. Zo heb ik voor het eerst kennis gemaakt met armoede en leed, maar heb ik daar tegenover mogen zien hoe intens zorgeloos de kinderen in het dorp leken te zijn. Alle kinderen vormden samen een eenheid en waren oprecht aan het genieten van en met elkaar. Super ontroerend om te zien, en al helemaal als je je bedenkt waar deze kinderen eigenlijk vandaan komen.”
SOS Kinderdorpen gelooft dat een kind niet kan groeien zonder liefde. Wanneer een kind in aanraking komt met trauma(‘s), kan dit de ontwikkeling sterk beïnvloeden. Het kind kan hierdoor een fysieke en cognitieve groeiachterstand krijgen. Opgroeien in een familie die hun liefde en een veilige omgeving biedt is hiervoor de enige goede optie.
“Het allermooist moment was het gesprek dat ik had met een 15-jarige jongen. Nadat ik hem de vraag stelde hoe hij de toekomst voor zich zag, begon hij enthousiast te vertellen dat hij graag rapper wilde worden. Als muziekliefhebber zijnde sloeg mijn hoofd op hol en begon ik meteen de beste hiphop tracks met hem te delen. Zo deelde ik ook een nummer van 2Pac, genaamd Dear Mama. Halverwege het nummer vertelde de jongen ineens dat hij er eigenlijk heel verdrietig van werd. Nadat ik het nummer meteen uitzette, werd ik ook verdrietig. Verdrietig vanwege de realisatie dat deze jongen waarschijnlijk zijn moeder verloren was. Ik heb tot op heden niet meer normaal naar het nummer kunnen luisteren.’’