Ramadan… hoe werft dat nu eigenlijk?

#grensverleggend #studentenvoer

Op 27 mei is de Ramadan weer van start gegaan. Voor velen een vaag begrip, voor anderen vooral inspirerend. Zo ook voor ons. Daarom zijn wij in de auto gesprongen richting onze vestiging Leiden en hebben Gokay daar gesproken over de combi van niet eten en drinken en toch werven. Na het interview hebben wij in ieder geval nog meer respect voor Gokay en anderen die meedoen aan de Ramadan! Check for yourself!

Gokay, 18 jaar, is geboren in Turkije en op zijn 4e naar Nederland gekomen. Inmiddels woont hij al een aantal jaren in Lisserbroek samen met zijn moeder. Gokay was de allereerste Captain van vestiging Leiden (na 3 weken al!) en hij is dus ook al best een tijdje bij ons werkzaam, namelijk 6 maanden. Tijd om meer te weten te komen over deze jongeman.

Ramadan in een notendop?

Wij doen dit uit medeleven voor mensen die niet dagelijks hun brood hebben. Het is bedoeld ter reiniging van je lichaam, een soort detox zeg maar. Gedurende overdag mogen wij niet eten, drinken en roken. Dus ook geen kauwgom eten of je mond spoelen met water. Daarnaast mag men de hele maand niet schelden, boos worden, seks hebben of ruzie maken. Zeker onder ‘lijdende’ omstandigheden is het de kracht om sterk te blijven en kalm en liefdevol te zijn naar de mensen om je heen. Want ja, je geduld wordt best op de proef gesteld haha!

Merken je collega’s er iets van?

Jazeker! Ik was in het begin best wel even sacherijnig. Niet omdat ik het eten mis, maar wel het roken is waar ik nog even van af moet kicken. Mijn vriendin Floor, ook Captain bij PM Leiden, heeft er veel respect voor en wil zelfs een keertje meedoen, maar ze vindt me nu wel wat sacherijnig.

Hoe houd je het vol tijdens het werven?

Oh dat is prima te doen. Mijn collega’s hebben er ook veel respect voor en vragen zelfs of ik het niet erg vind als zij voor mijn neus eten. Maar daar heb ik absoluut geen problemen mee. Ik werk zelfs nog heel af en toe bij een Dönner-zaak. Ook daar heb ik geen last van al het eten om me heen. Water is daarentegen wel wat lastiger, als de koude flesjes je aanstaren terwijl jij bij 40 graden het vlees staat te snijden. Dan kijk ik echt wel even naar de klok met de vraag: is het al 22:00 uur? Ik gebruik het soms ook weleens in mijn pitch. Als ik dan aangeef dat ik aan het vasten ben in verband met de Ramadan, hebben mensen echt opeens meer respect voor je. Dus het werkt best ook wel op je gunfactor haha!

Wat eet je als de zon onder is?

Niet zo heel veel hoor. Je denkt dat je dan enorm gaat bulken, maar na 1 soepje en 2 slokken water ben je ook wel weer ok. Daarnaast eten wij om 04:00 uur ’s ochtends watermeloen en bruin brood met kaas. Dit vult goed en in de watermeloen zit veel vocht die je de dag weer doorloodst.

"Waarom moeilijk doen, als het samen kan."
Ramadan
Studentenbaan
En hoe doe je dat met sporten?

Haha voorheen sportte ik bij een sportschool die 24 uur per dag open is. Perfect dus! Alleen nu doe ik aan voetballen en kan ik echt max een uurtje meedoen. Daarna word ik alweer van het veld gehaald, omdat je je gewoon niet 100% kan geven. Ik heb weleens de Coopertest moeten doen tijdens de Ramadan, anders zou ik niet overgaan op de sportopleiding die ik volg. Ik was echt bekaf en viel daarna op de grond. Ik heb toen wel een slokje water genomen. Ik voelde me wel schuldig daarna, maar ja, je moet wel in zo’n geval.

Is Ramadan voor iedereen?

Jazeker, iedereen kan meevasten als hij of zij dit wil. Overigens hoeven mensen met diabetes, astma, of een andere ziekte niet mee te doen. Daarnaast doen zwangere vrouwen ook niet mee en wanneer een meisje in haar periode is, dan hoeft ook zij niet mee te vasten. Ik wil het zeker niet opdringen bij mensen, want iedereen is vrij in zijn/haar keuze en los daarvan… kan je echt niet heel veel doen. Een maand duurt dan lang hoor. Maar als je geïnteresseerd en gemotiveerd bent om mee te doen uit medeleven voor mensen die het minder hebben, dan kan ik het je zeker aanraden. Je wordt er wel sterker en het zorgt voor meer waardering voor al het eten en drinken om ons heen.

Yeah en dan is daar straks… het suikerfeest!

Ja, vaak denkt iedereen dat er alleen maar zoetigheid op tafel staat. Maar dat is niet zo. Er staat wel wat zoetigheid, zoals baklava bijvoorbeeld, maar er is vooral gewoon heel veel eten. Het doel van het suikerfeest is namelijk gezelligheid en het uitdelen van eten aan mensen die het minder breed hebben. Maar waar we dan echt met z’n allen naar uitkijken is het ontbijt op 28 juni. Dan staat dus echt álles wat je je maar kunt bedenken op tafel, van verschillende eiergerechten tot de lekkerste broodjes, vers fruit en nog veel meer.

Wat zou je mensen mee willen geven die niet meedoen aan de Ramadan?

Wees trots op wat je hebt en wat je iedere dag weer voor je neus kan zetten. Wanneer, wat en hoeveel je maar wilt. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zolang iedereen zich dat maar beseft. Ramadan of niet.

Meet Gaby: mede-captain van het recruitmentteam!

Wat is het leukste aan de recruitmentafdeling van People Marketing? We vroegen het Gaby, Team Captain Recruitment!

Bekijk blog
Sales Promotors zetten zich in voor Save the Children in de C&A

De afgelopen weken hebben onze promotors zich ingezet voor Save the Children in verschillende filialen van de grote modeketen C&A om ...

Bekijk blog
Zomerbaantje
Vakantiebaan gezocht? Lekker bijverdienen doe je als Sales Promotor!

Ben je op zoek naar een toffe vakantiebaan? Voor velen is de zomer de lekkerste én tegelijkertijd duurste tijd van het jaar. Als Sales...

Bekijk blog
Scriptie
Scriptie stress? Wij geven je tips om je laatste studiejaar door te komen!

Na jaren een studie gevolgd te hebben, is het moment aangebroken waarop je moet bewijzen wat je in al die tijd daadwerkelijk hebt geleerd...

Bekijk blog
Fieldtrip_SOS_Kinderdorpen
Fieldtrip Macedonië: mee op klantreis met SOS Kinderdorpen

Wát een mooie ervaring was dit weer, een fieldtrip samen met onze klant SOS Kinderdorpen. SOS kinderdorpen zet zich in voor...

Bekijk blog
Eindexamens
Eindexamens: tips om je examens te overleven

10 tips om jou te helpen de eindexamens te overleven!

Bekijk blog
Tussenjaar
De voordelen van een tussenjaar

Wil jij je tussenjaar maximaal benutten, door waardevolle werkervaring en vaardigheden op te doen, of door te sparen voor een reis?

Bekijk blog
Team Captain Recruitment: wat doe je als recruiter?

Als captain van het Recruitment Team ben ik medeverantwoordelijk voor het aansturen en de kwaliteit van het belteam vanuit het...

Bekijk blog
Jocelyn, Team Manager Eindhoven

Hoe ik bij People Marketing terecht ben gekomen? Dat is een grappig verhaal!...

Bekijk blog
Avrum team manager Utrecht
Avrum, Team Manager Utrecht

Na mijn werk als barista in een cafe in Amsterdam en een aantal jaar in het buitenland, kwam People Marketing op mijn pad...

Bekijk blog