Scriptie stress? Wij geven je tips om je laatste studiejaar door te komen!

#studentenvoer

De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, en dat is tijdens het scriptie schrijven niet anders. Na jaren een studie gevolgd te hebben, is het moment aangebroken waarop je moet bewijzen wat je in al die tijd daadwerkelijk hebt geleerd. Hoewel afstuderen er voor iedereen en elke studie anders uitziet, is het feit dat het schrijven van je scriptie stress kan opleveren universeel. Er zullen momenten komen waarop je het niet meer ziet zitten en waarop het idee om ermee te stoppen zelfs je gedachten passeert, maar zet door want it’s all worth it in the end! In plaats van bij de pakken neer te zitten, kun je beter de onderstaande tips volgen. Maak je vooral niet al te veel zorgen, en onthoud: het einde is in zicht!

Zo blijf je helder tijdens het scriptie schrijven

EEN GOEDE AFSTUDEEROPDRACHT
Het belangrijkste bij de keuze van het onderwerp bij je scriptie schrijven is dat je het onderwerp interessant vindt. Je hebt er immers geen zin in om een half jaar intensief te werken aan iets waar je zelf geen feeling mee hebt. Houd dit dus goed in je achterhoofd als je een afstudeeropdracht zoekt. Je scriptie is jouw startbewijs tot het arbeidsleven. Naast interesse in je onderwerp is het daarom ook belangrijk om een onderwerp te kiezen waar je later wellicht ook iets mee wil doen tijdens je loopbaan. Maak gebruik van je netwerk, doe inspiratie op uit literatuur, actualiteit of bestaand onderzoek en zorg dat je onderwerp niet té breed maar ook niet té veelomvattend is.

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK
Het is een cliché, maar het is wel waar: een goed begin is daadwerkelijk het halve werk. Maak overzichtelijk voor jezelf wat er allemaal moet gebeuren en maak vervolgens een realistische planning. Hier kun je de rest van de periode op voortborduren. Des te haalbaarder je planning is, des te beter het gevoel als je taken kunt wegstrepen. Het heeft geen zin om jezelf voor te nemen een heel onderzoek in een week te stoppen. Kijk goed naar je eigen kunnen, houd rekening met andere verplichtingen náást het afstuderen en zorg dat je jezelf niet voorbij loopt. Werk met deadlines en beloon jezelf desnoods op het moment dat je je deadlines haalt. Elke manier die werkt om jezelf te motiveren, is de juiste manier. Vergeet ook niet dat afstuderen als het ware een fulltime baan is. Zorg dus dat je niet al te veel inplant naast je scriptie. Doe je dat wel? Geen nood aan de man, maar houd er dan wel rekening mee dat het hoogstwaarschijnlijk langer duurt voor je afgestudeerd bent.

Scriptie schrijven

CREËER EEN FIJNE WERKPLEK
Of je nu in de bibliotheek, thuis, op de universiteit of ergens op een vaste hotspot in de stad gaat werken: kies een plek waar jij je kunt concentreren en waar alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Ben jij iemand die lekkerder werkt met anderen in de buurt, zoek hen dan op. Kun jij je beter concentreren in stilte met niemand om je heen, vermijd dit dan ook. Aan te raden is om niet vanuit huis te werken, zodat jouw huis ook écht je thuis blijft. Niets lekkerder dan na een dag hard werken de deur van een andere locatie achter je dicht te trekken en zorgeloos thuis te komen.

VRAAG OM HULP
Er is niemand die er gek van op kijkt als jij er gedurende de hele afstudeerperiode een paar keer goed doorheen zit. Maak je geen zorgen, we’ve all been there. Belangrijk is wel om uit te spreken waar je tegenaan loopt en niet in je eentje te gaan zitten mokken. Niet goed voor je humeur, niet goed voor je motivatie en dus uiteindelijk niet goed voor je scriptie. Kom je ergens niet uit? Kaart het aan bij de mensen om je heen en vraag om hulp waar nodig. Uiteindelijk is het jouw onderzoek, maar hulp van buitenaf kan nooit kwaad. Hulp kan zitten in theoretische dingen als het nakijken van je taalgebruik of het helpen met formuleren van onderzoeksvragen, maar ook in praktische dingen als het doen van je boodschappen. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Schroom niet om je inner circle mee te nemen in de meest intensieve maanden van je leven.

Zorg voor jezelf en geniet!

Natuurlijk is het belangrijk om helemaal gefocust te zijn en je prioriteiten op orde te hebben, maar er is ook nog een leven voor, na én naast het afstuderen. Keep your eyes on the price, maar probeer jezelf niet te verliezen in het hele proces. Het is immers niet de bedoeling dat je straks nadat je afgestudeerd bent moet dealen met een burn-out. Scriptie stress Probeer ook vooral te genieten van hetgeen dat je doet. Het afstuderen is een mooie bekroning op jarenlang studeren. Alle stress verdwijnt als sneeuw voor de zon bij alles wat er straks tegenover het eindresultaat staat: een diploma in de richting waar jij voor hebt gekozen. Voor je het weet ben je afgestudeerd en ligt de wereld aan je voeten. Zorg goed voor jezelf en voor het feit dat je in alle drukte en stress niet vergeet dat dit is waar je het allemaal voor doet!
"it’s all worth it in the end!"
Students
Scriptie
Scriptie_schrijven
Heb je je scriptie afgerond en ben je aan het twijfelen over je volgende stap? Of wil je er even kort tussenuit, maar vind je het zonde om een jaar echt 'weg te gooien'? Met het Management Traineeship kun je waardevolle skills leren én verdien je ook nog eens een goed startsalaris. Bekijk de vacature en reageer!
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Sollicitatiegesprek
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog