Eindexamens: tips om je examens te overleven

#eindexamen #studentenvoer

Nog maar heel even en dan staan de eindexamens 2019 weer voor de deur! Eindexamens zijn altijd spannend, maar alle spanning hoeft een goed resultaat niet in de weg te staan. ‘’Een goede voorbereiding is het halve werk’’ En geloof het of niet, maar slagen doe je voor het grootste deel op grond van een goede voorbereiding. De volgende tien tips gaan jou helpen om de laatste dagen voor het examen goed te besteden en optimaal voorbereid aan je examens te beginnen!

10 tips om je eindexamens te overleven

1. HOUD JE AAN JE PLANNING
Het allerbelangrijkste is om op tijd te beginnen! De eindexamens worden verspreid over twee weken, dus zorg dat je je tijd goed verdeelt en begin niet pas een dag van tevoren met het leren van de examenstof. Maak een aantal weken van tevoren een planning waarin elk vak aan bod komt en plan per week, per dag, per uur en desnoods per minuut wat je precies gaat doen! Natuurlijk kun je zo nu en dan een klein beetje van je planning af wijken, maar probeer deze zo goed mogelijk aan te houden om uiteindelijk succes te boeken.

2. MAAK OEFENEXAMENS
Als het goed is, is de stof die je op je examens krijgt al eens eerder behandeld en zou het je allemaal bekend voor moeten komen. Een examen is namelijk meer dan stampen en een boek uit je hoofd leren. Het gaat er ook om dat je jezelf vaardigheden aanleert om tot inzichten te kunnen komen die je continu opnieuw kunt toepassen. Een manier om jezelf die vaardigheden aan te leren, is door oefenexamens te maken. Door het maken hiervan raak je gewend aan de manier van vragen, zie je waar je al goed in bent en waar je wellicht nog meer aandacht aan moet besteden.

3. LEER MET VIDEO’S
Een tip waar eindexamenkandidaten jaren geleden slechts van konden dromen: YouTube video’s. Heel YouTube staat tegenwoordig vol met video’s waarin de examenstof op een duidelijke en leuke manier wordt uitgelegd. De combinatie van beeld en geluid biedt soms net een ander perspectief en zorgt ervoor dat je de stof beter tot je neemt!

4. STUDENTENVOER
Natuurlijk is gezond eten ook buiten je examenperiode vanzelfsprekend, maar tijdens de stress van deze hele periode is het eten van gezonde snacks éxtra belangrijk. Het geeft je extra energie en zorgt ervoor dat je je focus vasthoudt. Zorg daarom altijd voor een goed en stevig ontbijt, neem tussen het leren door een pauze om te lunchen en vergeet ook niet om af en toe een lekkere snack te nemen.

Eindexamens

5. SLAAP GENOEG
Het is wetenschappelijk bewezen dat je beter presteert als je goed uitgerust bent. Ga daarom vóór en tijdens je examenperiode op tijd naar bed en probeer elke nacht minimaal acht uur aan een stuk door te slapen. Leren tot diep in de nacht heeft dus helemaal geen zin, omdat dit vervolgens alleen maar ten koste gaat van je nachtrust. Neem alles overdag door zodat de stof verwerkt kan worden terwijl je slaapt.

6. ZORG VOOR ONTSPANNING TUSSENDOOR
Je eindexamens zullen je prioriteit zijn, maar uiteraard is het niet de bedoeling dat je 24 uur per dag met je neus in de boeken zit. Het is belangrijk dat je je hoofd van tijd tot tijd even helemaal leeg maakt. Ga tussendoor dus gewoon sporten, maak een wandeling of luister even een uurtje muziek. Bewegen is niet alleen goed voor jezelf, maar het ontspant ook je geest. Een beetje ontspanning zorgt ervoor dat je daarna weer vol frisse moed aan de slag kunt en makkelijker nieuwe stof tot je kunt nemen.

7. WERK IN EEN RUSTIGE OMGEVING
Vanzelfsprekend, maar toch belangrijk om echt rekening mee te houden! Stof tot je nemen gaat alleen als je volledig geconcentreerd bent en concentratie lukt alleen maar als je hier de mogelijkheid toe krijgt in een rustige omgeving. Sluit jezelf op in je kamer, in de tuin, op het balkon of in de bibliotheek. Welke plek je ook kiest, zorg dat het een plek is waar je niet continu gestoord wordt en waar je lekker door kunt werken.

8. LAAT JE OVERHOREN
Als je eenmaal overtuigd bent van al je kennis en kunde, is het een waardevolle tip om dit te laten overhoren door een van je ouders, broers, zussen of vrienden. Zij kunnen je helpen met het testen of je echt klaar bent voor het eindexamen en je wellicht nog nieuwe inzichten geven. Daarnaast helpt de herhaling van de stof je het goed te onthouden.

Eindexamen test

9. EXAMENTRAINING
Heb je na de eerste 8 tips toch nog het gevoel dat je er niet 100% klaar voor bent? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om externe hulp in te schakelen, zoals het volgen van een examentraining. Tijdens deze training krijg je begeleiding van (oud)docenten die precies weten hoe en wat je moet leren. Ze oefenen op diverse manieren de stof met je, zodat jij het zo goed mogelijk begrijpt en kan onthouden. Let bij het kiezen van een examentraining wel goed op de prijs, trainingsduur en het type leraar.

10. VIER HET EINDE VAN JE EXAMENS
Als de eindexamens erop zitten, kun je op dat moment ook niets meer doen en veranderen aan de aankomende uitslag. Je kunt in dat geval dan maar beter vieren dat de zenuwslopende weken erop zitten en even flink gaan genieten! Geniet van het gevoel van vrijheid na een periode van heel hard werken. Wat de uitslag uiteindelijk ook mag zijn, je hebt je uiterste best gedaan en meer dan je best kun je niet doen! Je kunt er ook voor kiezen om alvast te gaan sparen voor die waanzinnige eindexamenreis of je te oriënteren op een studie of tussenjaar.

"Push yourself, because no one else is going to do it for you."
De eindexamens zijn slechts herhaling van alles dat je ooit eerder hebt gedaan. Je hebt de afgelopen jaren laten zien dat je vaardig genoeg bent om het examenjaar te bereiken, dus onthoud dit. Realiseer je ook dat een beetje spanning normaal is en er zelfs voor zorgt dat je op scherp staat. Los van alle voorbereidingen en praktische tips is het daarom het belangrijkst om in jezelf te geloven en op je eigen kunnen te vertrouwen!

EXAMENSTUNT

Het leukste aan de eindexamens is natuurlijk een onvergetelijke examenstunt organiseren. Heb je al iets tofs in gedachten of ben je nog op zoek naar inspiratie? Denk eens aan sloten op de fietsen van de docenten plaatsen en vervolgens de sleutels in ballonnen stoppen. Dan duurt het wel even voordat ze thuis zijn! Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar jullie stunts. Deel jouw te gekke examenstunt via Facebook of Instagram en tag @peoplemarketingnl erin.
utrecht-hotspots-studenten
10 x de leukste studenten hotspots in Utrecht

Benieuwd naar de tofste hotspots in Utrecht? Ga mee op ontdekkingstour en laat je verrassen!

Bekijk blog
Sollicitatiegesprek
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe kun je je nou het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wat zijn de do’s en wat zijn de absolute don’ts? Lees het in deze blog!

Bekijk blog
Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

Samen met Oxfam Novib bezochten we verschillende vluchtelingenkampen in Uganda. Benieuwd naar de ervaringen? Lees de blog en bekijk de video

Bekijk blog