Fieldtrip Uganda: een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

#goede doelen #grensverleggend

Afgelopen juli kregen onze accountmanager Anouk en Sales Promotors Sjoerd en Pim de unieke kans om samen met Oxfam Novib af te reizen naar Uganda, waar Oxfam onder andere vluchtelingen uit Zuid Sudan van nood- en structurele hulp voorziet. Een indrukwekkende en bovenal inspirerende ervaring die ervoor heeft gezorgd dat zij met andere ogen naar de wereld en het werk zijn gaan kijken en nog even goed heeft benadrukt waar we ons dagelijks voor inzetten.

Indrukwekkende ervaring met een geweldige groep

Anouk: “Waar te beginnen? Wat een ongelooflijke week hebben we gehad. Van de ene emotie in de andere, en dat allemaal met een fantastische groep. Stuk voor stuk geweldige mensen- thanks for that. Ik vond het tof om met jullie te beleven: de openheid in gesprekken, om emoties bij elkaar te zien en tevens enorm met elkaar kunnen lachen heeft mij erg geraakt.

We waren hier met een reden: we kregen de unieke kans om deze reis met Oxfam Novib te maken, om te zien wat hun werkt betekent voor de mensen in de vluchtelingenkampen. De vluchtelingenkampen hebben enorm veel indrukken achter gelaten. De situatie waarin deze mensen leven is in veel gevallen schrijnend. Je moet je voorstellen dat je huis en haard achterlaat en in een onbekend land weer een volledig nieuw leven moet opbouwen. Dat is een opgave, zeker in de wetenschap dat je niet weet voor hoe lang: ga ik mijn leven hier opbouwen en blijf ik hier? Wil ik terug naar mijn eigen land? Wanneer kan ik terug naar mijn eigen land? Waar is mijn familie? Vragen die voor ons ondenkbaar zijn, maar wel de realiteit voor de vluchtelingen. Alleen in Uganda zijn er op dit moment al ruim 450.000 vluchtelingen. Bizarre cijfers!”

Nood- en structurele hulp in vluchtelingenkampen

“We hebben een groep ‘nieuwe vluchtelingen’ ontmoet. Zij waren er net een week, en waren dus echt nét gevlucht. Ik kan niet beschrijven hoe bijzonder ik dat vond. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. De onmacht van deze mensen was af te lezen van de gezichten. De hardheid, het verdriet, de frustratie en de angst in de ogen: vreselijk. Het deed me veel en de blikken staan op mijn netvlies gebrand.

Maar daar is Oxfam, zij zorgen ervoor -gezamenlijk met nog een aantal NGO’s- dat mensen in ieder geval beschikking krijgen tot schoon drinkwater en voedsel. Daarnaast zorgt Oxfam niet alleen voor noodhulp, maar ook vooral voor structurele hulp en daarmee gaat zij nét een stap verder. Alleen wanneer de mensen namelijk zelfredzaam zijn en zélf hun leven weer kunnen opbouwen, kunnen we armoede verslaan.

Vluchtelingen krijgen een stuk grond toegewezen en hebben de mogelijkheid daar hun eigen tent/hut op te bouwen. Vanuit hier kunnen zij binnen de eigen community -binnen de kampen zijn er verschillende zones- hun leven opbouwen. Men gaat zich ‘settelen’. Oxfam initieert allerlei projecten binnen de communities om mensen te stimuleren zelfredzaam te worden. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van eigen voedsel, het maken van bv. zeep of schoenenwax wat weer verkocht kan worden, maar zij zorgen ook voor voorlichtingen binnen de communities. Mensen worden getraind om zelf voorlichtingen te geven, op bijvoorbeeld het gebied van huiselijk geweld en hygiëne. Wat is het belang van je handen wassen en het gebruiken van een latrine? Ook traumaverwerking is een belangrijk onderdeel. Hoe verwerk je de gebeurtenissen en hoe deel je deze met elkaar?”

Niet jijzelf, maar de omgeving waarin jij geboren wordt bepaalt hoe je leven eruit ziet

“We hebben een aantal personen mogen en kunnen spreken binnen de communities. Wat een power!! Ondanks de situatie waar zij zich in bevinden, doen zij er alles aan om de community bij elkaar te brengen. Zij willen iedereen zoveel mogelijk leren en op deze manier handvatten geven om het leven weer op te bouwen.

We hebben ook een school bezocht. Hier werden we toegezongen door een groep jongvolwassenen. Prachtig om te zien en heel indrukwekkend. Daar merkte ik dat er bij de hele groep een realisatiemoment ontstond. Doordat ze leeftijdsgenoten zagen, kwam daar het besef dat niet jijzelf maar de omgeving waarin jij geboren wordt zal bepalen hoe je leven eruit ziet. Je hebt te dealen met de situatie waar je wiegje staat.”

"Uganda in het kort: fantastisch mooi land, mega contrasten, enorm bijzondere en onvergetelijke ervaring!"

Een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven

“Ook het straatbeeld waarin vrouwen no matter what met kilo’s bananen, watermeloenen en stro rondlopen. Waar alles, van balen hotskool en trossen bananen tot bedden en tafels, per scooter vervoerd wordt door de Ugandezen. Ongelooflijk hoe deze wereld verschilt van de wereld waar wij in leven. Er wordt volop op straat geleefd: men kookt, onderneemt en leeft op straat. Maar wederom is er voor mij, net als in de kampen, één gevoel dat erboven uit springt; saamhorigheid. Of je nu kind, man, vrouw, klein, groot, kind of volwassen bent: men doet het met elkaar hier. Hun leven gaat over basisvoorzieningen; hoe zorg ik voor genoeg water, hoe krijg ik te eten en hoe kan ik geld verdienen. Als je het mij vraagt een mooi voorbeeld van een samenleving waarin mensen mét en vóór elkaar leven.

Natuurlijk realiseer ik me dat wij in een ander land leven, een ander werelddeel, een andere cultuur, een andere omgeving. Maar we hebben één ding gemeen en dat is dat wij ook absoluut die saamhorigheid kunnen creëren, elkaar dingen gunnen en elkaar respecteren. Lets do that with each other!”

Benieuwd naar beelden van de fieldtrip in Uganda? Bekijk de aftermovie hieronder:

Hotspots studenten Nijmegen
10 x de leukste studenten hotspots in Nijmegen

Benieuwd naar de tofste hotspots in Nijmegen? Ga mee op ontdekkingstour met Jip en laat je verrassen!

Bekijk blog
Slingeren aan het rad en breinbrekende dilemma’s tijdens Oh Oh Intro

Den Haag verwelkomt ieder jaar meer dan 8500 nieuwe studenten tijdens de Oh Oh Intro-week, waar wij ook stonden met onze stand!

Bekijk blog
Hotspots
10 x de leukste studenten hotspots in Den Haag

Benieuwd naar de tofste hotspots in Den Haag om je studententijd te slijten? Ga mee op ontdekkingstour met Gaby en laat je verrassen!

Bekijk blog
Meet Danny: Team Manager Amsterdam

Danny volgt het Commercieel Management Traineeship en is verantwoordelijk voor de vestiging in Amsterdam. Lees hier zijn blog!

Bekijk blog
Meet Debby: Office Manager

Als Office Manager is Debby verantwoordelijk voor al het reilen en zeilen binnen de vestigingen en op het hoofdkantoor.

Bekijk blog
Meet Anouk: Accountmanager

Onze Accountmanager Anouk zet zich al meer dan drie jaar elke dag in voor de groei van de organisatie en de relaties met onze klanten.

Bekijk blog
Meet Nina: Brand Recruitment Marketeer

Van headhunting en sollicitatiegesprekken tot campagnes opzetten: onze Brand Recruitment Marketeer Nina is van alle markten thuis!

Bekijk blog
Meet Maxime: Kwaliteitsmedewerker

Hoe combineer je een baan bij People Marketing met ambities buiten de organisatie? We vroegen het Maxime van het serviceteam!

Bekijk blog
Meet Gaby: Captain Recruitment

Wat is het leukste aan de recruitmentafdeling van People Marketing? We vroegen het Gaby, Team Captain Recruitment!

Bekijk blog
Sales Promotors zetten zich in voor Save the Children in de C&A

De afgelopen weken hebben onze promotors zich ingezet voor Save the Children in verschillende filialen van de grote modeketen C&A om ...

Bekijk blog